Een sollicitant checken op Social Media? Het is verboden!
Officieel mogen werkgevers niet zomaar het social mediagedrag van sollicitanten checken en laten meewegen bij een besluit volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook al staat je profiel op openbaar, het is niet toegestaan dat werkgevers deze gegevens ‘gebruiken’. Je mag alleen gescreend worden als er specifieke risico’s aan de functie vastzitten en het noodzakelijk en relevant is voor de functie (bijvoorbeeld als politieagent). Dit is geschreven in het rapport ‘Dataprocessing at work’ door de Europese privacy toezichthouders.
Wees je bewust
Toch is het goed om ervan bewust te zijn dat veel op Social Media te vinden is en er nog steeds recruiters ‘stiekem’ je profiel kunnen bekijken. We zetten hierbij een aantal punten op een rijtje die je wel kan laten zien op je socials en welke absoluut niet. Iedereen heeft een mening en iedereen heeft hier ook recht op. Houdt er alleen wel rekening mee dat jouw activiteiten op het internet de mening van anderen kunnen beïnvloeden. Iets wat jij leuk vindt, kan jouw (potentiële) leidinggevende minder leuk vinden of in ieder geval zijn mening over jou beïnvloeden.
Do’s voor het gebruik van Social Media
- Scherm je pagina’s goed af (zet je bijvoorbeeld op Insta op privémodus en je Facebook alleen voor vrienden);
- Maak je LinkedInpagina up-to-date. Zo kan je beter gevonden worden. De tips lees je hier.
- Social media biedt ook kansen om te laten zien dat je trots bent op je werk en kan bijdragen aan een positief imago voor jou en jouw werkgever. Misschien ben je wel goed in fotografie, ben je heel actief met mode op Instagram. Laat het zien, want het kan ook heel positief bijdragen!
Wat moet je absoluut niet doen?
- Een klassieke en simpele fout wat we allemaal weleens voorbij hebben zien komen. Daadwerkelijk alles op social media zetten. Ooit was er meisje die zichzelf had ziek gemeld en daarna op Facebook het bericht plaatste “Net ‘ziek gemeld’ en nu lekker hele dag shoppen in Amsterdam met m’n moeder.” Hier reageerde hier werkgever op met het bericht “Je mag zo lang als je wilt blijven in Amsterdam, wij hoeven je namelijk niet meer terug te zien.” Niet echt handig.
- Pas op met je taalgebruik, een openbare Facebookpost met veel spelfouten (terwijl je solliciteert op een administratieve functie) of scheldwoorden richting de overheid zijn nou niet echt representatief op je profiel.
- Op social media je negatief uitlaten over je oude werkgever. Dit is niet chique en daar kan je (potentiële) werkgever op afknappen.
Er zijn geen concrete richtlijnen voor het gebruiken van social media. Uiteindelijk is het ook iets wat een persoonlijke keuze blijft. Sommige bedrijven hebben speciale regels voor het gebruik van Social Media. Wees in ieder geval voorzichtig met wat je allemaal het internet op gooit, alles is terug te halen en kan verkeerd gebruikt worden. Hou er rekening mee dat je potentiële werkgever of recruiter alles op kan zoeken wat op openbaar staat. Als je wil weten wat er allemaal op jouw naam te vinden is op het internet kan je een Google Alert aanmaken.
Wil je van bepaalde gegevens af die over jou zijn te vinden op Google dan kan je via EU-Privacy verwijdering een aanvraag doen om gegevens te laten verwijderen. Dat kan je doen via Vergeetrecht.