Skip to content
Een gênante foto op de Facebookpagina van de kroeg die je afgelopen weekend hebt bezocht, je profiel vol met maatschappelijke discussies of foute video's. Als je aan het solliciteren bent is het goed om erover na te denken dat jouw potentiële werkgever jou op zou kunnen zoeken op social media en dus mee kan genieten van alles wat er op jouw pagina voorbijkomt.
Een sollicitant checken op Social Media? Het is verboden!

Officieel mogen werkgevers niet zomaar het social mediagedrag van sollicitanten checken en laten meewegen bij een besluit volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook al staat je profiel op openbaar, het is niet toegestaan dat werkgevers deze gegevens ‘gebruiken’. Je mag alleen gescreend worden als er specifieke risico’s aan de functie vastzitten en het noodzakelijk en relevant is voor de functie (bijvoorbeeld als politieagent). Dit is geschreven in het rapport ‘Dataprocessing at work’ door de Europese privacy toezichthouders.

Wees je bewust

Toch is het goed om ervan bewust te zijn dat veel op Social Media te vinden is en er nog steeds recruiters ‘stiekem’ je profiel kunnen bekijken. We zetten hierbij een aantal punten op een rijtje die je wel kan laten zien op je socials en welke absoluut niet.  Iedereen heeft een mening en iedereen heeft hier ook recht op. Houdt er alleen wel rekening mee dat jouw activiteiten op het internet de mening van anderen kunnen beïnvloeden. Iets wat jij leuk vindt, kan jouw (potentiële) leidinggevende minder leuk vinden of in ieder geval zijn mening over jou beïnvloeden.

Do’s voor het gebruik van Social Media
  • Scherm je pagina’s goed af (zet je bijvoorbeeld op Insta op privémodus en je Facebook alleen voor vrienden);
  • Maak je LinkedInpagina up-to-date. Zo kan je beter gevonden worden. De tips lees je hier.
  • Social media biedt ook kansen om te laten zien dat je trots bent op je werk en kan bijdragen aan een positief imago voor jou en jouw werkgever. Misschien ben je wel goed in fotografie, ben je heel actief met mode op Instagram. Laat het zien, want het kan ook heel positief bijdragen!
Wat moet je absoluut niet doen?
  • Een klassieke en simpele fout wat we allemaal weleens voorbij hebben zien komen. Daadwerkelijk alles op social media zetten. Ooit was er meisje die zichzelf had ziek gemeld en daarna op Facebook het bericht plaatste “Net ‘ziek gemeld’ en nu lekker hele dag shoppen in Amsterdam met m’n moeder.” Hier reageerde hier werkgever op met het bericht “Je mag zo lang als je wilt blijven in Amsterdam, wij hoeven je namelijk niet meer terug te zien.” Niet echt handig.
  • Pas op met je taalgebruik, een openbare Facebookpost met veel spelfouten (terwijl je solliciteert op een administratieve functie) of scheldwoorden richting de overheid zijn nou niet echt representatief op je profiel.
  • Op social media je negatief uitlaten over je oude werkgever. Dit is niet chique en daar kan je (potentiële) werkgever op afknappen.

Er zijn geen concrete richtlijnen voor het gebruiken van social media. Uiteindelijk is het ook iets wat een persoonlijke keuze blijft. Sommige bedrijven hebben speciale regels voor het gebruik van Social Media. Wees in ieder geval voorzichtig met wat je allemaal het internet op gooit, alles is terug te halen en kan verkeerd gebruikt worden. Hou er rekening mee dat je potentiële werkgever of recruiter alles op kan zoeken wat op openbaar staat. Als je wil weten wat er allemaal op jouw naam te vinden is op het internet kan je een Google Alert aanmaken.

Wil je van bepaalde gegevens af die over jou zijn te vinden op Google dan kan je via EU-Privacy verwijdering een aanvraag doen om gegevens te laten verwijderen. Dat kan je doen via Vergeetrecht.

Delen:
Meer lezen:

Werk zoeken in Nieuw-Vennep

Ben jij op zoek naar een baan in Nieuw-Vennep? Wij helpen jou met de leukste vacatures in Nieuw-Vennep en omgeving. Kies je voor een commerciële functie? Of wil je in de techniek aan de slag? Lees snel verder!

Sollicitatietips

Zodra je gaat solliciteren is het goed om je voor te bereiden zodat je een goede eerste indruk achter laat. Wij zetten de tips voor een sollicitatie voor jou op een rijtje.

Tips voor het vinden van personeel

Je slaat de krant open, zet het journaal aan of je scrollt door het nieuwsoverzicht op je telefoon. En overal zie je het terug: er is een personeelstekort. Veel bedrijven kampen met een personeelstekort en kunnen lastig geschikte medewerkers vinden. Het remt de groei van hun bedrijf, het geeft een hogere werkdruk voor de huidige medewerkers en het belemmert de dagelijkse bedrijfsvoering. Het is ons werk om werkzoekenden te koppelen aan werkgevers. Dit zijn onze 8 tips voor het vinden van goed personeel.

Solliciteren via een videogesprek

Het gebruik van videosollicitaties wint aan populariteit de laatste jaren. Bijna iedereen is wel in het bezit van een smartphone, laptop of tablet en steeds meer bedrijven vragen om een videosollicitatie. Sinds thuiswerken, het nieuwe normaal geworden is. Worden ook de sollicitaties vanuit huis door middel van een digitaal sollicitatiegesprek gevoerd. Maar hoe werkt het nou precies en wat zijn dan de voordelen? 

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat jij de beste ervaring op onze website krijgt. Meer hierover lees je in ons Cookiebeleid.