1. Welke baan past bij jou?
Wat vind jij het allerleukste om te doen? Waar wordt jij gelukkig van? Het is belangrijk om te oriënteren welke baan bij jou past. Maar ook is het van belang wat voor een bedrijfscultuur er bij jou past.
2. Hoe is jouw CV?
Eigenlijk is je cv het allerbelangrijkste in het maken van je eerste indruk. Veel recruiters kijken namelijk als eerste naar het cv. Je cv is een samenvatting van jouw loopbaan. In je cv staat wie je bent en waar je woont. Maar ook welke opleidingen en cursussen je hebt gevolgd en waar je hebt gewerkt. In het kort: wat moet er in een cv komen te staan?
- Persoonlijke gegevens zoals je naam & woonplaats (eventueel een link naar je LinkedIn pagina)
- Korte introductie over jezelf
- Opleidingen & werkervaring
- Extra kennis & vaardigheden
3. De basis op orde
Kort stukje over jezelf
Onder je persoonsgegevens schrijf je een kleine introductie over jezelf. Schrijf bij voorkeur dit stukje ook al gericht op de vacature waar je op solliciteert. In dit stukje schrijf je bijvoorbeeld waar je passie ligt, waarom je een baan zoekt en waar je goed in bent. Je kunt je met dit stukje onderscheiden van andere cv’s. Je zet hier niets neer over je opleidingen of werkervaring. Want dat kan de potentiele werkgever al lezen in de rest van je cv.
Opleidingen
Na een persoonlijk stukje som je je gevolgde opleidingen op. Je zet erbij wanneer je de opleiding hebt gevolgd en of je een diploma hebt gehaald. Je begint met je laatst gevolgde opleiding en je eindigt met je middelbare school.
Werkervaring
Vervolgens zet je onder elkaar waar je allemaal hebt gewerkt. Per baan schrijf je op waar je hebt gewerkt, van wanneer tot wanneer en welke functie je hebt uitgeoefend. Je schrijft er ook een kort stukje wat je hebt gedaan. Heb je nou heel veel werkervaring waardoor je cv 5 kantjes wordt? Dan is ons advies om een aantal banen samen te vatten. Heb je bijvoorbeeld van 1990 t/m 1995 verschillende bijbaantjes gehad. Vat dit dan samen als een baan en schrijf erbij wat je allemaal hebt gedaan.
Kennis en Vaardigheden
Je eindigt je cv met je kennis en vaardigheden. Hier schrijf je bijvoorbeeld welke talen je spreekt (als het van belang is voor de functie schrijf je hier ook bij welk niveau). En je vertelt met welke computerprogramma’s je kan werken. Naast Word en Excel is het ook fijn voor opdrachtgevers met welke CRM-programma’s je kan werken. Solliciteer je op een technische baan? Dan zet je hier ook neer welke technische vaardigheden je beheerst.
Foto op je cv?
Als laatste krijgen wij ook vaak de vraag of je op je cv een foto moet zetten. Dit is aan jou om te bepalen of je dit wilt doen. Het is zeker geen vereiste maar het kan soms wel helpen. Potentiële werkgevers hebben namelijk meteen een gezicht bij het verhaal. Zet je een foto op je cv? Zorg er dan wel voor dat je een goede representatieve foto hebt. Een simpele portretfoto waar je vriendelijk op kijkt. Dus zeker geen vakantiefoto’s of gezellige foto’s met een biertje in je hand.
4. Versturen van je cv
Voordat je je cv opstuurt naar je potentiële werkgever controleer je hem eerst. Hierbij wat laatste tips voor een goed cv.
- Maak je cv niet te lang. Zorg voor maximaal 2 a 3 pagina’s;
- Zorg voor overzichtelijke kopjes. Zo kan je potentiële werkgever of recruiter makkelijk scannen of jouw cv aansluit bij de functie;
- Laat je cv altijd controleren door iemand anders. Onder andere op typ- en spelfouten;
- Gebruik een professioneel e-mailadres. Heb je een prachtig cv maar reageer je met lovebloempje@… dan is het meteen een afknapper;
- Maak een basis cv die je gemakkelijk kan aanpassen bij het solliciteren naar een andere baan.