Skip to content
Zodra je gaat solliciteren is het goed om je voor te bereiden zodat je een goede eerste indruk achter laat. Wij zetten de tips voor een sollicitatie voor jou op een rijtje.
1. Welke baan past bij jou?

Wat vind jij het allerleukste om te doen? Waar wordt jij gelukkig van? Het is belangrijk om te oriënteren welke baan bij jou past. Maar ook is het van belang wat voor een bedrijfscultuur er bij jou past.

2. Hoe is jouw CV?

Eigenlijk is je cv het allerbelangrijkste in het maken van je eerste indruk. Veel recruiters kijken namelijk als eerste naar het cv. Je cv is een samenvatting van jouw loopbaan. In je cv staat wie je bent en waar je woont. Maar ook welke opleidingen en cursussen je hebt gevolgd en waar je hebt gewerkt. In het kort: wat moet er in een cv komen te staan?

  • Persoonlijke gegevens zoals je naam & woonplaats (eventueel een link naar je LinkedIn pagina)
  • Korte introductie over jezelf
  • Opleidingen & werkervaring
  • Extra kennis & vaardigheden

3. De basis op orde

Kort stukje over jezelf

Onder je persoonsgegevens schrijf je een kleine introductie over jezelf. Schrijf bij voorkeur dit stukje ook al gericht op de vacature waar je op solliciteert. In dit stukje schrijf je bijvoorbeeld waar je passie ligt, waarom je een baan zoekt en waar je goed in bent. Je kunt je met dit stukje onderscheiden van andere cv’s. Je zet hier niets neer over je opleidingen of werkervaring. Want dat kan de potentiele werkgever al lezen in de rest van je cv.

Opleidingen

Na een persoonlijk stukje som je je gevolgde opleidingen op. Je zet erbij wanneer je de opleiding hebt gevolgd en of je een diploma hebt gehaald. Je begint met je laatst gevolgde opleiding en je eindigt met je middelbare school.

Werkervaring

Vervolgens zet je onder elkaar waar je allemaal hebt gewerkt. Per baan schrijf je op waar je hebt gewerkt, van wanneer tot wanneer en welke functie je hebt uitgeoefend. Je schrijft er ook een kort stukje wat je hebt gedaan. Heb je nou heel veel werkervaring waardoor je cv 5 kantjes wordt? Dan is ons advies om een aantal banen samen te vatten. Heb je bijvoorbeeld van 1990 t/m 1995 verschillende bijbaantjes gehad. Vat dit dan samen als een baan en schrijf erbij wat je allemaal hebt gedaan.

Kennis en Vaardigheden

Je eindigt je cv met je kennis en vaardigheden. Hier schrijf je bijvoorbeeld welke talen je spreekt (als het van belang is voor de functie schrijf je hier ook bij welk niveau). En je vertelt met welke computerprogramma’s je kan werken. Naast Word en Excel is het ook fijn voor opdrachtgevers met welke CRM-programma’s je kan werken. Solliciteer je op een technische baan? Dan zet je hier ook neer welke technische vaardigheden je beheerst.

Foto op je cv?

Als laatste krijgen wij ook vaak de vraag of je op je cv een foto moet zetten. Dit is aan jou om te bepalen of je dit wilt doen. Het is zeker geen vereiste maar het kan soms wel helpen. Potentiële werkgevers hebben namelijk meteen een gezicht bij het verhaal. Zet je een foto op je cv? Zorg er dan wel voor dat je een goede representatieve foto hebt. Een simpele portretfoto waar je vriendelijk op kijkt. Dus zeker geen vakantiefoto’s of gezellige foto’s met een biertje in je hand.

4. Versturen van je cv

Voordat je je cv opstuurt naar je potentiële werkgever controleer je hem eerst. Hierbij wat laatste tips voor een goed cv.

  • Maak je cv niet te lang. Zorg voor maximaal 2 a 3 pagina’s;
  • Zorg voor overzichtelijke kopjes. Zo kan je potentiële werkgever of recruiter makkelijk scannen of jouw cv aansluit bij de functie;
  • Laat je cv altijd controleren door iemand anders. Onder andere op typ- en spelfouten;
  • Gebruik een professioneel e-mailadres. Heb je een prachtig cv maar reageer je met lovebloempje@… dan is het meteen een afknapper;
  • Maak een basis cv die je gemakkelijk kan aanpassen bij het solliciteren naar een andere baan.
Direct inschrijven bij YIP Uitzendgroep? Dat kan!
Delen:
Meer lezen:

Werk zoeken in Nieuw-Vennep

Ben jij op zoek naar een baan in Nieuw-Vennep? Wij helpen jou met de leukste vacatures in Nieuw-Vennep en omgeving. Kies je voor een commerciële functie? Of wil je in de techniek aan de slag? Lees snel verder!

Tips voor het vinden van personeel

Je slaat de krant open, zet het journaal aan of je scrollt door het nieuwsoverzicht op je telefoon. En overal zie je het terug: er is een personeelstekort. Veel bedrijven kampen met een personeelstekort en kunnen lastig geschikte medewerkers vinden. Het remt de groei van hun bedrijf, het geeft een hogere werkdruk voor de huidige medewerkers en het belemmert de dagelijkse bedrijfsvoering. Het is ons werk om werkzoekenden te koppelen aan werkgevers. Dit zijn onze 8 tips voor het vinden van goed personeel.

Solliciteren via een videogesprek

Het gebruik van videosollicitaties wint aan populariteit de laatste jaren. Bijna iedereen is wel in het bezit van een smartphone, laptop of tablet en steeds meer bedrijven vragen om een videosollicitatie. Sinds thuiswerken, het nieuwe normaal geworden is. Worden ook de sollicitaties vanuit huis door middel van een digitaal sollicitatiegesprek gevoerd. Maar hoe werkt het nou precies en wat zijn dan de voordelen? 

Social media & solliciteren

Een gênante foto op de Facebookpagina van de kroeg die je afgelopen weekend hebt bezocht, je profiel vol met maatschappelijke discussies of foute video’s. Als je aan het solliciteren bent is het goed om erover na te denken dat jouw potentiële werkgever jou op zou kunnen zoeken op social media en dus mee kan genieten van alles wat er op jouw pagina voorbijkomt.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat jij de beste ervaring op onze website krijgt. Meer hierover lees je in ons Cookiebeleid.